Čebelarstvo Cesar

Marko Cesar

Čebelar Marko iz Razvanja v Mariboru

Pri Marku doma smo se ustavili v decembru, ko ni bilo  “sezone” in si je lahko vzel nekaj časa za pogovor in predstavitev svoje dejavnosti. Je edini čebelar med  cenilci v Agro Zavarovalnici, znan po svoji marljivosti, nalezljivi dobri volji in neomajni energiji pri vsem, česar se loti.

Marko Cesar

Čebelarstvo Cesar

Čebelarska pot ni enostavna, vendar mi ni težko delati, lotim se vsakega dela, pa tudi trmast sem in zelo rad imam čebele, sicer se s tem ne bi ukvarjal.

Zanimanje za čebelarstvo je Marko pridobil med šolskim počitniškim delom in prostovoljno prakso. Z leti je čebelarstvo zanj preraslo iz hobija v način življenja.

Veselje do dela v kmetijstvu je dobil že kot otrok, ko je redno pomagal na stričevi kmetiji in pridobival izkušnje v sadjarstvu, poljedelstvu in vinogradništvu. Kasneje se je zato tudi odločil za šolanje na kmetijski šoli. Nato je bil 4 leta zaposlen pri Vinagu in nekaj časa delal kot pomočnik na veliki kmetiji v Avstriji. Ko je ugotovil, da se ne more poleg rednega dela v zadostni meri vzporedno ukvarjati še s čebelarstvom, se je pred 10 leti s 40 čebeljimi družinami odločil za samostojno pot kot profesionalni čebelar. S podjetnostjo in predanostjo danes skrbi za 100-120 družin in pridela do 4.000 kg medu.

Zadnjih 5 let je bilo v čebelarstvu slabih, pozeba je močno vplivala na pridelek in posledično paše za čebele in medu ni bilo dovolj. Zato je delo pri Agro Zavarovalnici zanj dobrodošel dodaten vir zaslužka. Ekipi se je pridružil leta 2017 in je pomembna dopolnitev in popestritev, saj je strokovnjak na več področjih, predvsem pa v sadjarstvu in vinogradništvu.  Poleg tega je tudi redni ocenjevalec vin pri KGZ Slovenije in ocenjuje vina na številnih slovenskih in mednarodnih vinskih sejmih.

Prosti čas namenja promociji in razvoju novih medenih izdelkov. Med njimi tudi “Peneča medica Cesar”. Gre za idejo, ki je dolgo nastajala v sodelovanju s starejšimi čebelarskimi kolegi in na podlagi izkušenj, ki jih je Marko pridobil v Vinagu ter v sodelovanju s srednjo kmetijsko šolo Maribor. Gre za inovativno “penino”, narejeno zgolj iz medu, ki je prvi tovrstni proizvod na svetu in mu je prislužila nominacijo Kmetijskega zavoda za inovativnega kmeta 2019. Tudi sicer Peneča medica Cesar redno prejema prestižna priznanja na vinskih sejmih pri nas in v tujini, med drugim tudi zlato medalijo Agra 2021 in srebrno medaljo v ZDA. Penečo medico polni v lastni polnilnici in jo letno pridela (glede na letino medu) okoli 3.000 litrov.

Med njegove ostale proizvode sodijo še: med z dodatki cimeta, ingverja, čokolade, čilija in malin, sirup iz smrekovih vršičkov, sirup z ameriškim slamnikom, medica, medeni kis, matični mleček, apis mix (mešanica cvetnega prahu in matičnega mlečka), suho sadje v medu in še kaj bi se našlo.

Od leta 2020 se intenzivneje ukvarja tudi z medenim turizmom. Okoli hiše je uredil medoviti vrt, posajen z medovitimi rastlinami, okrasnim panjem in medeno trgovinico. Sodeluje s turističnimi agencijami in za skupine obiskovalcev (večinoma tujcev iz cele Evrope) organizira pokušine medu in celotno čebelarsko izkušnjo – obiskovalce obleče v čebelčarske obleke, jim prikaže potek dela s panji in dnevna opravila čebelarja. Sledijo degustacije medu, medenih izdelkov, peciva in peneče medice, gosti pa lahko izdelke tudi kupijo. Ker je Marko tudi odličen glasbenik in velik zabavljač, popestri obiske še s harmoniko. Pri promociji izdelkov pojasnjuje predvsem pomembnost povezovanja z ostalimi lokalnimi pridelovalci, saj si na ta način najlažje medsebojno pomagajo. Aktivno sodeluje tudi z RRA in občino ter oglašuje preko lastne spletne strani, Facebooka in prodaja svoje izdelke na lokalnih tržnicah in v manjših trgovinicah po Sloveniji. V prihodnosti načrtuje širitev ponudbe domače dejavnosti z varjenjem medenega piva, delavnicami žganjekuhe, peke medenjakov in medenega peciva, širitvijo prodaje na domu itd.

Idej je ogromno in brez dvoma boste o čebelarstvu Cesar iz Maribora v prihodnje še mnogo več slišali.