Vina Škof

Andrej Škof

Vinogradnik iz Metlike

Andrej je ambiciozni gospodar na vinogradniški kmetiji na Boldražu pri Metliki, ki je strast do vinogradništva podedoval po mami. V času, ko večina vinogradnikov svoje vinograde opušča, jih on širi.

Andrej Škof

Vedno iščem dodatne možnosti za delo, ne samo zaradi zaslužka, ampak tudi zaradi novih poznanstev, znanj, sodelovanj. Pri Agro Zavarovalnici je res fajn ekipa in dobro se razumemo.

Z izobraževanjem v vinogradništvu je pričel že kot gimanzijec, praktično znanje pa je nabiral doma. Po zaključenem šolanju je med leti 2010 in 2017 vodil vinsko klet KZ Metlika in obiskoval vinske sejme po celem svetu.

Ko je leta 2014 po mami prevzel domačo kmetijo, si je zadal mnogo projektov, ki jih s svojo marljivostjo in navdušenjem uspešno uresničuje. Najprej se je odločil, da poveča površine vinogradov na kmetiji. V začetku jih je bilo okoli 2 ha, ob vsakoletnih širitvah pa danes obdeluje 5ha oz. 21.000 trt na Boldražu in bližnji okolici. Okoli 4.000 trt ima tudi v najemu, saj večina sosedov opušča oziroma znatno zmanjšuje svojo vinogradniško dejavnost. Pri opravilih na kmetiji mu aktivno pomaga mama Marija Škof, vsestranska kmečka ženska in izkušena vinogradnica, ki je bila 2021 izbrana za slovensko kmetico leta in še vedno najraje dela v vinogradu.

Andrej večino grozdja proda v bližnjo KZ Metlika, katere glavni dobavitelj je, preostanek pa predela doma v vino za prodajo. V ponudbi ima bela vina: Belokranjec PTP, rumeni muškat, kerner, kraljevina ter rdeča: Modra frankinja, metliška črnina PTP in Portugalka. Leta 2017 je kupil 3 originalne glinene gruzijske amfore in jih vgradil v tla pred kletjo. V njih je negoval vino 6 mesecev. Hramba v amfori da vinu značilno aromo in oranžno barvo.

Poleg vinogradništva se je lotil tudi sadjarstva in poljedelstva. Zasadil je skoraj 1 ha sadovnjakov aronije na treh parcelah, ki jo predelujejo v 100% naravni sok, brez konzervansov in sladil, nekaj aronije namenijo za posušen čaj, izdelujejo pa tudi liker iz aronije. Poleg aronije ima še 2 sadovnjaka (60 kom) orehov, mlad nasad kakija (70 kom) in nekaj asimine, slive, kutine in še kaj bi se našlo. Od leta 2017 sadi na 2 ha še oljne buče. Iz njih prideluje suha semena, ki jih sproti stiska v Prekmurju, da je na voljo vedno sveže bučno olje iz slovenske golice, ki ga doma polni in prodaja v pollitrskih steklenicah.

Vsi izdelki so podrobneje predstavljeni in na voljo na Facebook strani Vina Škof.

V prihodnje načrtuje razširitev kmetije z dodatno turistično dejavnostjo – vinskim turizmom. Za ta namen bo zgradil leseno kmečko sobo s kaminom za zaključene skupine do 20 ljudi. Za goste bo poskrbljeno s pijačo, domačimi belokranjskimi pogačami in mesninami ter s pečenim odojkom ali jagnjem.

Z Agro Zavarovalnico je prišel v stik 2015, ko je AZ prvič sodelovala na predstavitvi produktov za kooperante KZ Metlika. Andrej je takrat kot vodja kleti KZ Metlika najprej sodeloval pri predstavitvi zavarovalnih produktov lokalnim vinogradnikom, nato pa se je pridružil cenilcem Agro Zavarovalnice in s svojim bogatim strokovnim znanjem in izkušnjami odlično dopolnil ekipo v JV delu Slovenije. Ker vedno išče možnosti za pridobitev dodatnega znanja, je pred kratkim naredil tudi izpit sommelierja.