Vina Trunkl

Andrej Trunkl

Vinogradnik in oljkar z Obale

V vasi Gažon, v prelepem okolju slovenskega obalnega zaledja, na hribu med Koprom in Izolo, se na koncu vasi razprostira kmetija Andreja Trunkla, obdana z nasadi oljk in vinogradi.

Trunkl_Andrej_2

Andrej Trunkl

Ko sem prevzel kmetijo, sem dobesedno štartal vse na novo, od poslopja, nasadov, do promocije in prodaje. Vse je bilo potrebno modernizirati. In hotel sem z oljkami razširiti ponudbo.

 

Že v otroštvu ga je veselilo delo na kmetiji, zato se je tudi odločil za študij agronomije v Mariboru. Leta 2010 je prevzel družinsko kmetijo po svojem dedku in prenovil vsa poslopja ter zgradil vinsko klet. Odločil se je, da bo kmetijo moderniziral, obnovil vse stare trajne nasade, posadil še nove oljčnike in tako razširil svojo ponudbo kmetijskih proizvodov. Kmetija danes obsega 5,5 ha vinogradov in približno 2 ha oljk.

Obnova vinogradov je obsegala 15.000 trt (refošk in malvazijo) in še 2.000 trt italijanske sorte refoška rdeči pecelj. Na leto prozivede približno 10.000 litrov vina, ki jih skladišči in polni doma. Ponuja Refošk, Malvazijo, Rosé ter sladko Malvazijo. V svoji kleti pogosto organizira zabave za manjše zaključene družbe s pokušinami vin, od katerih je v zadnjem času posebej priljubljena prav Malvazija. Pri delu v vinogradu mu pomaga oče, po potrebi pa najame dodatno delovno silo. Oljk ima na približno 2 ha okoli 700. Od teh je 6 dreves je že zelo starih, preko 100 let, ostala pa so mlajša, nekatera stara šele leto dni. Med njimi so avtohtone sorte: Istrska belica, Buga, in Štorta ter od tujih: Leccio del Corno, Leccino, Frantoio, Asoclana in Pendolino. Stiska in prodaja svoje oljčno olje in vložene olive. Ocenjuje, da bo, ko bodo vse oljke v polni rodnosti, lahko pridelal do 2.000 l oljčnega olja.

Največji problem pri oljkarstvu je spomladanska pozeba, saj so oljke nanjo zelo občutljive, prav tako sušna obdobja slabo vplivajo na letino. Tudi na Primorskem opazijo vpliv podnebnih sprememb. Pravih zim več ni. Decembra je lahko tudi po 20 stopinj in oljke takrat prekmalu začnejo poganjati, nato pa je tudi na obali aprila lahko še sneg. Spreminjajoča se klima je vplivala tudi na razširjenost oljčnih škodljivcev kot so molj, muha, pavje oko, čna pegavost itd. Brez škropljenja z bakrenimi pripravki je zelo težko zagotoviti dober pridelek.

Kot cenilec pri Agro Zavarovalnici je aktiven od leta 2019 in sodeluje pri cenitvah pretežno na Primorskem ter v južni Sloveniji. Tudi zanj je delo cenilca je odličen način za dodatni zaslužek v času spomladanske in poletne sezone.

Andrej se veliko posveča promociji kmetije in izdelkov. Udeležuje se lokalnih sejmov in se povezuje z lokalnimi ponudniki prenočišč ter kampov. Njihove goste sprejema na svoji kmetiji in jim nudi degustacije v svoji vinski kleti.

V prihodnosti načrtuje širitev kapacitet za sprejem večjih skupin gostov in popestitev turistične ponudbe z izdelkih lokalnih proizvajalcev, s prenočišči in z izposojo električnih koles. Prav tako bo pričel s proizvodnjo penin, ki jih v njegovem sortimentu zaenkrat še ni in z barikiranjem Merlota in Cabernet Sauvignona.

Razpoznavnost si povečuje z dobro izdelano Facebook stranjo »Vina Trunkl«, preko katere tudi prodaja in dostavlja izdelke po Sloveniji.

Toplo vabljeni na obisk!