Ocena višine škode v kmetijstvu 2023

Katastrofalno škodno leto za slovenske kmetovalce z ocenjenim povprečnim izpadom pridelka nad 50% in škodo med 40 in 50 mio. EUR

Pozeba v aprilu

Škodno leto se je začelo s pozebo v začetku aprila, ki je bila sicer manj uničujoča kot v nekaterih prejšnjih letih, je pa vseeno povzročila škodo sadjarjem. Temperature od minus 4 stopinje in manj so najbolj prizadele del Gorenjske, Savinjsko, Koroško, Osrednjeslovensko in Posavsko regijo. Ocenjujemo, da bo skupna škoda po pozebi na jabolkih in hruškah v Sloveniji znašala več kot 12 mio. EUR.
Sadjarjem, ki so zavarovali riziko pozebe pri Agro Zavarovalnici, bomo izplačali za več kot 1,5 mio. EUR odškodnin. Pridelka grozdja pozeba ni huje poškodovala.

Julijske škode s točo in vihanim vetrom

Močne krajevne toče in viharni vetrovi, ponekod celo orkanski vetrovi v kombinaciji z obilnim dežjem, so povzročali ogromne gospodarske škode. Neugodne vremenske razmere niso prizanesle skoraj nobenemu delu Slovenije, nekoliko bolje jo je odnesel le obalni del.

Sprijeta zrna toče, ki so bila ponekod večja od premera 5 cm, so uničila pridelke vinogradnikov, sadjarjev, poljedelcev in pridelovalcev vrtnin na prostem, kakor tudi pridelavo kmetijskih kultur v steklenjakih in plastenjakih. Škode so utrpeli tudi vinogradi in sadovnjaki zaščiteni s protitočnimi mrežami. Močno poškodovana je bila koruza, kjer sta toča in orkanski veter izrazito prizadela listno maso, polomila stebla in izruvala rastline. Izpadi pridelkov so bili na številnih površinah 100%.
Močno deževje po toči in viharnem vetru, ki se je nadaljevalo ves mesec julij, je najbolj škodovalo žitaricam. Vsaj polovica pšeničnih polj takrat še ni bila požetih. Zaradi poplave in stoječe vode na poljih je otežena žetev na vsaj 300 ha pšeničnih poljih v Podravju. Najverjetneje spravilo pridelka s teh površin sploh ne bo mogoče.

V Savinjski regiji, Podravju in na Koroškem je orkanski veter močno poškodoval nasade hmelja, trgal vodila in podiral hmeljeve žičnice. Povzročeno škodo v hmeljevih nasadih je povečala še škoda po toči. Škode so ogromne. Pri Agro Zavarovalnici je zavarovanih nekaj sto hektarjev površin hmelja, za katere bomo izplačali več sto tisoč evrov odškodnin.

Deževje v avgustu

Po julijskih škodah se je v začetku meseca avgusta močno deževje žal le še okrepilo in povzročilo še poplave katastrofalnih razsežnosti, kar je skupno škodo v kmetijstvu povečalo na neuradnih 40 – 50 mio. EUR.  

Ocena Agro Zavarovalnice

Do danes smo pri Agro Zavarovalnici prejeli 1.000 prijav škodnih dogodkov zavarovancev. Naši cenilci so na terenu vsak dan in cenijo škode. Slabo vreme otežuje njihovo delo, tako da smo uvedli izredni delovni čas in cenitve opravljajo tudi med vikendi. Po najboljših močeh si prizadevamo, da kmetovalci čim hitreje prejmejo vsaj finančno nadomestilo.

Zavedamo se, da je škodo po takšnem letu nemogoče nadomestiti v celoti in številni trajni nasadi bodo zaradi močnih poškodb rodnega lesa tudi drugo leto slabše obrodili. Poleg tega je s sanacijami škod v tako velikem obsegu povezanega ogromno dela in izgubljenega truda kmetovalcev.
V tem izrednem škodnem letu bomo za vremenske rizike pozebe, toče, viharnega vetra in poplave izplačali več kot 4 mio. EUR odškodnin. Žal so takšni ekstremni škodni dogodki v zadnjih letih zaradi klimatskih sprememb postali vse pogostejši. Ključnega pomena postaja varnost pridelave na kmetijah, zato si naj v prihodnje kmetovalci zagotovijo celostno rešitev zavarovalnega kritja za svojo pridelavo po vseh vremenskih rizikih.

Kontakt: Agro Zavarovalnica, podružnica v Sloveniji, 02/330 55 60, [email protected]

Nekaj škod s terena, ki so jih posneli cenilci Agro Zavarovalnice, si oglejte v naši zbirki fotografij (slike: Agro Zavarovalnica)